GAVEZ (Symphytum officinale)


Ova ljekovita biljka jedna je od najdragocjenijih koje nam je priroda dala. Raste na vlažnim mjestima i cvjeta cijelo ljeto. To je zeljasta biljka prekrivena maljama. Listovi su ovalni i prema dršci suženi. Cvjetovi su ljubičasti a korijen vretenast, spolja crne a iznutra bijele boje. Poslije sušenja postaje žućkast.

UPOTRBLJIVI DIJELOVI

Sakuplja se gornji dio stabljike u vrijeme april-septembar. Listovi se suše u sijenci. Korijen se sakuplja od marta do aprila ili od septembra do novembra. Korijen se dobro opere te usitni i suši na suncu u što kraćem vremenu. Osušeno korijenje čuvati na suvom mjestu bez vlage.

FARMAKOLOŠKO DEJSTVO

Protiv zapaljenja, za iskašljavanje, sredstvo za umekšavanje, za zaustavljanje krvarenja, za iscjeljenje rana te protiv gljivica.

TERAPEUTSKE INDIKACIJE

Bronhitis, čirevi i kancer.

SPOLJNA UPOTREBA

Opekotine, varikozni čir, hemoroidi u vidu obloga i kupki. Oblog od lišća gaveza se priprema tako što se potopi u vrelu vodu a zatim samelje. Ovu kašu stavljati na bolno mjesto ili na predio zahvaćen tumorom. Ista kaša se dobija od svježeg korijena koji se izrenda, pomiješa sa vrelom vodom i obloži oboljelo mjesto. Suvi korijen od gaveza izmiješan sa kamilicom, hajdučicom i pelinom se koristi za ispiranje usne duplje kod stomatitisa.

Tinktura od gaveza je veoma djelotvorna kod reumatizma i artritisa i koristi se za masažu. Oblog od lišća gaveza se koristi kod paralize i stavlja se na oboljele udove. Topli oblozi su veoma korisni kod varikoznog čira, reumatizma, bolova u grlu, bolova u amputiranim udovima te kod zapaljenja kostiju i pokosnice. Čaj je efikasan kod bronhitisa i oboljenja organa za varenje. Piti 2-3 šolje dnevno.

Protiv čira na želudcu pije se čaj od: 100gr gaveza, 100gr nevena i 50 gr troskavice. Tinktura od gaveza se koristi kod rana, uboja, krvnih podliva te preloma kostiju. Kod slabe cirkulacije pripremati kupku od koprive i gaveza.

 

NAČIN UPOTREBE

 

INFUZIJA

2 kašike korijena ostaviti preko noći potopljeno u 250 ml hladne vode, ujutru malo ugrijati te piti u rijetkim gutljajima tokom dana.

TINKTURA OD GAVEZA

Korijenje gaveza se opere, očisti četkom, fino se usitni te stavi u bocu bez nabijanja te prelije votkom jačine 40% i drži na suncu 14 dana, poslije čega se procijedi.

ČAJ ZA ČIR NA ŽELUDCU

1 puna kašičica listova se stavi u 250 ml vrele vode, ostavi da odstoji pokriveno 3 minute, procijediti i piti 3-4 šolje tokom dana.

OBLOG

Dobro osušeno korijenje sitno se samelje, pomiješa sa toplom vodom i nekoliko kapi jestivog ulja, raširi se na platnu te se pričvrsti na oboljelo mjesto. Takođe se može samljeti svježe lišče te stavljati na oboljelo mjesto.

DODATAK ZA KUPKU

500 gr svježeg ili sušenog lišća potopiti u 5 litara hladne vode. Sljedećeg dana ugrijati do ključanja a tečnost dodati u vodu za kupanje.

MAST OD GAVEZA

10 kašika rendanog korijena pomiješati sa 11 kašika masnoće (svinjska mast ili margarin). Pokriti i ostaviti da odstoji 12 sati. Zatim ugrijati i procijediti kroz platno. Mast držati u frižideru. Koristi se kod varikoznog čira te hemoroida.