Crvena djetelina
Crvena djetelina - Advance Cover Crops

Crvena djetelina ( Trifolium pratense )


Crvena djetelina je zeljasta višegodišnja biljka sa stabljikom od 15-40 cm. Lišće je trolisnato, sa lisnicama ovalnog ili elipsastog oblika, mogu biti potpunih ili ovalno nazubljenih ivica. Cvjetovi crvena djetelina su crveno-purpurni, ređe bijeli, raspoređeni u pojedinačne, loptaste, cvjetne glave.

Staništa

Crvena djetelina raste po livadama i pašnjacima.

Upotrebljivi dijelovi

Cvjetne glave

Sakupljanje

Crvena djetelina ima vrijeme cvjetanja u periodu maj-septembar i suši se u senci.

Farmakološko dejstvo

Za pročišćavanje, naročito krvi, dezinfekciono sredstvo, umirujuće sredstvo.

Terapeutske indikacije

Rak, otežano disanje usled suženja lumena bronhija, stalni kašalj, veliki kašalj, kolike, menstruacija praćena bolovima, sifilis.
Crvena djetelina, kombinovana u istoj mjeri sa čičkom, štavljem, korijenom maslačka, žutom ružicom, je veoma efikasno sredstvo u liječenju kanceroznih tumora i lepre.

Crvena djetelina naročito se preporučuje u slučaju kancera, bez obzira gdje je lociran. Kod raka grkljana koristi se jači čaj i to kao rastvor za ispiranje grla, 4-5 puta na dan. Dio ovog čaja treba progutati. Kod rana se koristi kao sredstvo za zaliječenje, i to u obliku kupke sa dodatkom čaja od crvene djeteline. Kupka traje 15 minuta i treba da bude mlaka.

U slučaju raka zadnjeg crijeva, prave se klizme čajem od crvene djeteline, 2 puta dnevno. Kod raka genitalija, vrši se vaginalno ispiranje, tako da grlić materice bude dobro naliven tečnošću, koju treba držati u vaginalnoj šupljini nekoliko minuta, a zatim izbaciti.