Čičak - upotreba i zdravstvenih prednosti čička
Čičak - upotreba i zdravstvenih prednosti čička -

Čičak - upotreba i zdravstvene prednosti čička


Neki od najimpresivnijih zdravstvenih prednosti čička su: pomoć pri varenju, detoksikacija jetre, ravnoteža hormona, poboljšanje zdravlja kože, smanjuje upale, i snižava krvni pritisak.

Čičak izraste kao dvogodišnja biljka u visinu od 80 do 120cm. Najlakši način da se opiše čičak je da se često zaglavi na pantalonama ili čarapama kada hodate po šumi. Ova biljka ima veoma značajnu vrijednost kod biljnih i alternativnih lijekova. Korijen čička je najvredniji dio biljke, veoma je bogat vlaknima. Osušeni list i sjemenke koriste se za pravljenje ulja koje ima širok spektar u medicinskoj primjeni.

Prva upotreba ulja od čička zabilježena je u srednjem vijeku, ali je takođe poznat i u kineskoj medicini, ali vjerovatno datira od mnogo ranije. Postoji mnogo načina da se spremi čičak i kao hrana i kao lijek, što ga čini veoma traženim širom svijeta.

Zdravstvene koristi čička

Krvni pritisak

Jedna od brojnih prednosti čička je njegova impresivna mogućnost da snizi krvni pritisak. Visoka koncentracija kalijuma pomaže da se oslobodi napetost u kardiovaskularnom sistemu, opušta krvne sudove i arterije, čime pomaže da se spreči ateroskleroza, srčani i moždani udari.

Digestivna pitanja

Najpoznatija upotreba čička je za digestivnu pomoć iz mnogo različitih razloga. Velika koncentracija vlakana u čikčku pomaže da se stimuliše sistem za varenje i nesmetano kretanje hrane kroz crijeva. Pomaže kod zatvora, sprečava nadutost kao i grčeve i čireve. Inulin, posebna vrsta vlakna u čičku eliminiše mnoge štetne bakterie koje mogu izazvati dijareju i druge gastrointestinalne probleme.

Dijabetes

Iako sve vrste vlakana mogu pomoći u regulaciji insulina i glukoze u tijelu, inulin je posebno efikasan i direktno povezan sa smanjenjem ozbiljnosti dijabetesa kao i simptomima vezanim za dijabete. Značajni nivoi insulina u čičku mogu takođe umanjiti ukupan holesterol u krvi što dodatno štiti kardiovaskularni sistem.

Detoksikacija jetre

Gorak ukus čička stimuliše proizvodnju žuči i probavnih sokova u želucu koji pomažu jetri da brže izbaci toksine iz organizma. Čišćenje toksina iz krvi je jedan od glavnih ciljeva jetre, a organska jedinjenja i komponente iz čička su direktno povezane sa ovom funkcijom.

Zdravlje kože

Jedan od najčešćih problema kada je u pitanju zatvor, visok nivo toksičnosti u organizmu ili loše navike u ishrani je upala kože a manifestuje se kroz bubuljice, akne ili osip. Mnogi travari preporučuje korijen čička kao dopunu uz drugo ljekovito bilje za liječenje kožnih oboljenja.

Hormonski balans

Imati hormonalni poremećaj može biti destruktivno i veoma teško za život. Da biste ga izbjegli morate u ishranu da dodate biljke koje mogu da regulišu djeovanje hormona u tijelu. Čičak može pomoći u regulaciji estrogena u tijelu. Višak estrogena je uzrok mnogih opasnih ili čak smrtonosnih hormonskih poremećaja. Dodajte malo korijena čička u nedjeljni ručak, to vam nikada nije loša ideja.

Imunitet

Čičak je veliki podsticaj za naš imuni sistem, zato sto ima značajan nivo vitamina C i vitamina E, koji djeluju kao antioksidansi u tijelu. Ovi antioksidansi su povezani sa prevencijom infekcija, smanjuju rizik od raka, i generalno podržavaju pravilan rast i razvoj ćelija i tkiva u tijelu.

 

Par riječi upozorenja

Iako jako rijetko, ali ponekad se mogu javiti alergije na čičak. Iz tog razloga važno je napomenuti da se konsultujete sa ljekarom prije upotrebe čička. Takođe za one koji koriste kalijum diuretičku terpiju a uzmu previše čička u ishrani ili čaju mogu dovesti do trovanja kalijumom, pa molimo da budete pažljivi i umjereni u konzumiranju te upotrebljavajte čičak u umjerenim količinama uz savjetovanje sa svojim ljekarom.