Čaj od šipka odličan za probavu i imunitet
Čaj od šipka odličan za probavu i imunitet - https://i1.wp.com

Čaj od šipka odličan za probavu i imunitet


Svima nam je dobro poznata ljekovitost divljeg i domaćeg šipka. Ali, da li ste znali da čaj od šipka pomaže i kod visokog pritiska i drugih srčanih oboljenja ?

Čaj od šipka ima diuretička svojstva koja pomažu kod izbacivanja vode iz organizma, odličan je za probavu pa se preporučuje ljudima koji žele da izgube višak kilograma.

Ovaj čaj takođe pomaže i kod prehlade i gripa i jača otpornost organizma od infekcije zbog velike količine vitamina C.

Pektini i organske kiseline koje se nalaze u šipku pomažu kod izlučivanja probavnih sokova te na taj način ublažavaju gastritis.

Ljudima koji imaju problema sa kamenom i pijeskom u bubrezima preporučuje se ovaj čaj na duže vrijeme.

Kao što smo rekli šipak je veoma bogat vitaminom C, a najviše ga ima u zrelom plodu. Takođe je bogat karotinom i vitaminom P, B1, B2, E i K.

Čaj od šipka štiti jetru,srce kao i cijeli organizam. Mada treba biti oprezan ako imate nizak pritisak ili probleme sa zgrušavanjem krvi.

Čaj od šipka za prehladu i gripu

30 g šipka
20 g cvjetova lipe
10 g pelina
20 g cvjetova bazge

Sve pomiješati i preliti kipućom vodom i ostaviti da odstoji 10 minut. Uzimati 2 do 3 puta na dan.

Džem od šipka

Zreo šipak očistiti od sjemenki i dlačica pa dodati istukoličinu šećera i vode. Sve kuhati dok voda ne ispari. Propasirati i kuhati dok se ne zgusne.

Liker od šipka

250 g šipka
250 g šećera
1 litar lozovače

U staklenu teglu stavite šipak i šćer prelijte lozovačom i ostavite da toji 10 dana na toplom mjestu. Povremeno promućkajte. Nakon 10 dana procijedite i sipajte u staklenu flašu. Za jačanje imuniteta uzimajte 0,4 dl na dan.

PAŽNJA !

Prije upotrebe šipka posavjetujte se sa svojim ljekarom, takođe se posavjetujte prije korišćenja bilo kojeg lijeka ili savjeta iz ovog teksta.