BOKVICA (Plantago lanceolata)
BOKVICA (Plantago lanceolata) - plantis.info

BOKVICA (Plantago lanceolata)


Popularni naziv: muška bokvica, muški žilnik

Opis

Ova biljka je cijenjena od davnina i veoma rasprostranjena na našem području. Postoje još 2 vrste bokvice, a to su ženska bokvica i glatka bokvica. Sve 3 vrste su višegodišnje i samonikle biljke. U zemlji imaju kratak korijen iz kojeg izrastaju listovi oblikujući rozetu. Listovi su glatki. Oblik listova varira u zavisnosti od sorte. Kod muške bokvice oni su zašiljeni, sa izduženim brazdama, kod glatke bokvice listovi su elipsasti, a kod ženske široko-ovalni, glatki i pomalo vlaknasti. Stabljika je cilindrična bez listova, visoka 10-15 cm. Cvjetovi kod muške bokvice su smeđe boje, kod glatke bijele boje, i bjelkasto-žute boje kod ženske bokvice. Cvjeta od maja do septembra.

Stanište

Može se naći po ravničarskim mjestima i još više pored prometnih puteva, staza i puteljaka.

Uslovi za upotrebu

Sakupljaju se listovi u periodu april-septembar i suše se rašireni u tankim slojevima. Osušeni listovi treba da sadrže prirodnu boju. Ženska bokvica se koristi cijela sa korijenom, bez cvijeta. Dobro oprati korijenje, te sušiti biljku raširenu tankim slojevima u dobro provjetrenim prostorijama.

Farmakološko dejstvo

Protiv proliva, zaustavlja krvarenje, uništava bakterije, za iscjeljenje rana, snižava nivo holesterola u krvi, te smanjuje krvni pritisak.

Terapeutske indikacije

Bronhitis, bronhialna astma, proliv, čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, povišen krvni pritisak i povišen holesterol u krvi.

Spoljna upotreba

Varikozni čir, potkožni čirevi (primjenjuje se kupka).

Takođe se koristi pri upali grkljana, upali dušnika, upali očnih kapaka, konjuktivitisu, velikom kašlju, bronhijalnoj astmi i TBC-u pluća.

Takođe prečišćava krv i zato je dragocjena za osobe koje pate od plućne i bubrežne insufiencije, ekcema te herpesa.

Kod bronhijalne astme, majčina dušica i bokvica u jednakim količinama predstavljaju veoma dobar lijek.

U slučajima bronhitisa, čaj se priprema na sledeći način: jedna šolja hladne vode, kriška limuna bez kore i kašičica meda se ugriju do ključanja. Odmah pošto ugasimo vatru i prestanemo sa kuvanjem, dodajemo jednu kašičicu gore pomenute mješavine i ostavimo da odstoji pola minuta. Piti u rijetkim gutljajima.

Sirup od bokvice pročišćava krv od toksina, uzima se po jedna kašičica prije jela u periodu od 3 sedmice.
Oprani i izgniječeni listovi se stavljaju na posjekotine, ogrebotine, te na mjestu ujeda otrovnih insekata, pasa i zmija.

Takođe je efikasna i kod malignih oboljenja žlijezda. Vranilova trava, svježa ili osušena se stavi u maslinovo ulje u flašu. Ostavi se da odstoji 10 dana na toplom mjestu. Dobijeno ulje se stavlja na oboljelo mjesto, a preko toga se oblaže bokvica. Oblaganje lišća na otvorene rane ubrzava njihovo zarastanje čak i kod starijih osoba. Kada na nogama postoje mjesta zahvaćena upalom, prvo ih je potrebno držati u hladnom čaju od sljeza, a oko rana treba namazati mast od nevena. Listovi bokvice su preporučljivi i u liječenju tromboze.

Način upotrebe

Infuzija

Jednu punu kašičicu listova dodati na 250ml vrele vode i ostaviti da odstoji pola minuta.

Mješavina za čaj

Pomiješati jednake količine bokvice i majčine dušice, te jednu kašičicu mješavine dodati na 250ml vrele vode.

Katalazma

Oprane i usitnjene svježe listove staviti na oboljelo mjesto.

Sirup

Dvije pune šake opranog i isjeckanog lista se potopi u toliko vode tako da kada se stavi na vatru lišće ne zagori. U to dodati 30g meda. Masu treba zagrijevati na tihoj vatri uz stalno miješanje dok ne postane gusta i ljepljiva. Dobijenu smjesu sipati u flašu.