BIJELA VRBA (Salix alba)
BIJELA VRBA (Salix alba) - kuleuven-kulak.be

BIJELA VRBA (Salix alba)


Opis

Drvo visoko do 20 metara sa bogatom krošnjom formiranom od tankih grana. Listovi su kopljasti i zašiljeni na vrhu. Prekriveni su vlaknima sto im daje srebrnasto-bijelu boju. Cvjetovi su grupisani u žute rese. Mogu biti muški (žute boje) i ženski (zelene boje).

Stanište

Vlažni sprudovi, šumarci pored voda, jezera i rijeka.

Upotrebljivi dijelovi

Kora sa grana koje su stare 2-3 godine sakuplja se u martu-aprilu. Suva kora je žuto-zelene ili sivkasto-zelene boje, gorkog je ukusa i kada se proba skuplja usta. Sušenje se obavlja u sijenci, ugrijanim prostorijama ili peći.

Farmakološko dejstvo

Koristi se protiv bolova, protiv povišene temperature, protiv reume, kao umirujuće sredstvo i za zaustavljanje krvarenja.

Terapeutske indikacije

Akutni reumatizam zglobova i kostobolja, bronhitis, poremećaj u varenju, protiv nesanicei anksioznosti(uznemirenosti).

Način upotrebe

1 punu kašičicu kore staviti u 250 ml hladne vode, kuvati 5 minuta, ostaviti da odstoji 10 minuta a zatim procijediti te piti 2 šolje dnevno zaslađeno medom. Može se koristiti u vidu praha pripremljenog od kore; 2 gr praha uzimati sa medom prije jela 3 puta dnevno.

Infuzija od listova

Staviti 1 kašičicu na 250 ml vrele vode da odstoji 5 minuta te piti 3 puta dnevno po 250 ml prije jela u slučaju anksioznosti i nesanice.