4 vrste jestivog cijeća
4 vrste jestivog cijeća - craftsy.com

4 vrste jestivog cijeća


Vjerovatno svi cvijeće koristimo kao šarene ukrase, ali jeste li znali da ih možete i jesti? Ne samo da imaju dobar ukus, nego su dobri i za zdravlje.

 

Svaki cvijet ima različite vitamine i minerale koji im daju svoje pojedinačne zdravstvene beneficije. Drevni Kinezi koristili su cvijeće kao sastavne dijelove svojih zdravstvenih lijekova. Ako je pomagalo njima, zašto ne bi i nama?

Neki naučnici vjeruju da jestivi cvjetovi imaju sposobnost da spriječe hronične bolesti i oksidaciju hrane. S proljećem na putu je sve više i jestivog cvijeća, oni su trenutno vruća istraživanja u polju nutricionizma.

Prije nego što započnemo, imajte na umu da ne smijete jesti ništa osim ako tačno ne znate što je to, odakle je došlo da li je dovoljno očišćeno i da nema pesticida ili štetnih hemikalija. 


1. Ruže

Ruže su korištene za liječenje probavnih problema, bolova od povreda i menstrualnih nepravilnosti, mučnine, umora, osipa i kao antibakterijsko sredstvo. Nažalost, teško je reći kakav im je ukus, zato što se ukus svake od njih razlikuje zavisno od toga  gdje i kako se uzgaja, ali većina je slatka.  Kao što je slučaj sa većinom hrane: što je tamnija ruža, to je intenzivniji ukus.

Ruže se mogu koristiti i kao ukras na vrhu salate.

 

1. Pansies

Pansies imaju slatki travnati ukus koji je izvrstan kada se dodaje u salate. Imaju antimikrobna svojstva, što znači da mogu pomoći pri liječenju zdravstvenih problema. Artritis, problemi s kožom, problemi s tjemenom, epilepsija, astma i visoki krvni pritisk su samo neki od primjera.


3. Hrizantema

Hrizanteme se najčešće konzumiraju kao čaj (koji je, naravno, bez kofeina kada je napravljen s njima). Oni su blago gorkog ukusa.  Mogu pomoći kod većine simptoma povezanih s prehladom: groznica, grlobolja. Osim toga, mogu olakšati probavu, snižavaju holesterol i pomažu u liječenju bolesti koronarnih arterija.

 

4. Voddenika-Impatiens

Impatiens su vrlo slatki i izvrsni su u salatama ili u pićima. Mogu se koristiti za pomoć kod mentalnih problemima smirivanjem uma.

 

 

Ovo su samo neki primjeri, postoje stotine jestivih vrsta cvjetova koje možete probati.