10 prirodnih sastojaka koji pomažu u borbi protiv komarce
10 prirodnih sastojaka koji pomažu u borbi protiv komarce -

10 prirodnih sastojaka koji pomažu u borbi protiv komarce


Ljudi su obično skloni ubodima komaraca zbog kombinacije mirisa, svjetlosti, vrućine i vlažnosti. Ako ste magnet za komarce, vjerojatno ste umorni od komaraca a mi imamo za vas 10 prirodnih preparata kako da ih se riješite.

Različite vrste komaraca - poput onih koje nose malariju - preferiraju bakterije i znoj. Drugi se privlače ugljen dioksidom i određenim mirisima.

Bez obzira na vrste s kojima se susrećete, možete se zaštititi bez korišćenja hemije. Razni hemijski proizvodi mogu potaknuti probleme s zdravljem i okolinom. Možete izbjeći upotrebu tih proizvoda, osim ako ne posjećujete mjesta koja imaju visok rizik za bolesti koje uzrokuju komarce, kao što je Zika.

Ako volite da pješačite, kampovanje ili izlete u prirodi, prirodni preparati mogu biti bolji izbor za zaštitu od komaraca. To osobito važi za djecu koja su osjetljivija.

1. Ulje limunskog eukaliptusa

Koristi se od 1940-ih, ulje limunskog eukaliptusa je jedan od poznatijih prirodnih preprata. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) odobrili su eukaliptusovo ulje kao djelotvorni sastojak u borbi protiv komaraca.

Nedavna studija pokazala je da mješavina od 32 posto ulja eukaliptusa limuna daje više od 95 posto zaštite od komaraca tokom tri sata.

Pomiješajte ulje limunskog eukaliptusa sa suncokretovim uljem i napravite odličan preparat za odbranu od komaraca. Istraživači sa Univerzitetu Florida upozoravaju na upotrebu smjese na djeci mlađoj od 3 godine.

 

2. Lavanda

Lavandini cvjetovi proizvode miris i ulje koje mogu odbiti komarce. Lavanda ima analgetske, antifungalne i antiseptičke kvalitete. To znači da osim za sprečavanje ugriza komaraca može da smiruje kožu.

Možete uzgajati lavandu u otvorenom vrtu ili u zatvorenim prostorijama. Nanesite ulje na osjetljive dijelove tijela, kao što su zglobovi i ruke. Takođe namočite ulje lavande na čistu krpu i protrljite ga na kožu.

 

3. Cimetovo ulje

Prema studiji provedenoj u Tajvanu, cimetovo ulje može pomoći u borbi protiv komaraca. 

Da biste napravili razrijeđenu otopinu od 1 posto, umiješajte 24 kapi ulja za svakih 120ml vode. Možete prskati tekućinu na kožu ili odjeću, oko vašeg doma, i na presvlake ili biljke. Budite oprezni pri primjeni ulja cimeta, jer koncentrirana doza može iritirati vašu kožu.

 

4. Ulje tamjana

Kad je u pitanju odbijanje malaričnih komaraca, ulje timjana je jedan od najboljih u pružanju zaštite. U jednoj studiji na životinjama, 5 posto ulja tamjana primijenjeno na kožu miševa omogućilo je zaštitu od 91 posto.

Za domaću pripremu kombinujte 4 kapi ulja tamjana na svaku kašičicu baznog ulja, kao što je maslinovo ulje ili ulje jojobe. Za sprej, umiješajte 5 kapi ulja tamjana s 60ml vode.

 

5. Grčka mačja ulja

Nepeta parnassica, član porodice metvice, može odbiti komarce. Bijeli i roze cvjetovi rastu do 45cm, ali to je ekstrakt i ulje iz lomljenog lišća koje je najvrjednije.

Jedna je studija pokazala da ulje može učinkovito odbijati komarce dva do tri sata. Istraživači na Univerzitetu države Iowa također su pronašli da je mačja kuka 10 puta učinkovitija od hemijskih preparata u odbacivanju komaraca.

 

6. Sojino ulje

Prema Laboratoriju medicinske entomologije Univerziteta u Floridi, proizvodi na bazi soje kao što su "Bite Blocker for Kids" (2 posto ulja soje) mogu pružiti dugotrajnu zaštitu od komaraca.

Uz sojino ulje možete dodati i malo ulje limunske kiseline u vašu kućnu smjesu. Kombinacija je testirana kako bi se zaštitila od različitih vrsta komaraca.

 

7. Citronella

Citronella je uobičajeno prirodno i učinkovito ulje koje djeluje protiv komaraca. Izrađena od mješavine bilja. Citronella svijeće mogu osigurati do 50 posto dodatne zaštite.

Istraživanja tvrde da je formulacija citronele važna koliko je i učinkovita. Kada je proizvod pravilno formulisan, on je jednako učinkovit kao hemijski preparat i može vas zaštititi do dva sata. Ako formula nije u redu, citronela može brzo ispariti i ostaviti vas nezaštićenim.

 

8. Ulje čajevca

Ulje čajevca je popularno eterično ulje iz Australije. Ovo ulje je poznato po svojim antiseptičkim, antimikrobnim i protuupalnim svojstvima. No, nedavne studije takođe upućuju na to da ulje čajevca može biti učinkovito odbijajući insekte.

Ispitivanja pokazuju da preparati koji sadrže ulje čajevca djelotvorni su protiv komaraca, muha i grinja.

 

9. Geraniol

Geraniol je vrsta alkohola koja se koristi kao miris ili okus. Kao sastojak u borbi protiv komaraca, poznato je da je učinkovit za dva do četiri sata, zavisi od vrste.

Držite ga dalje od vaših očiju i pokušajte izbjegavati korištenje ako imate osjetljivu kožu. Geraniol može izazvati iritaciju očiju i kože.

 

10. Nimovo ulje

Iako se nimovo ulje predstavlja kao prirodna alternativa, postoje mješoviti rezultati o njegovoj učinkovitosti. Nedavna studija o učinkovitosti nimovo ulja u Etiopiji pokazala je da je ponudila više od 70 posto zaštite za tri sata.

*Neem ulje nije odobreno za upotrebu na koži jer može izazvati iritaciju kože.

Odbranite se od komaraca s nimovo uljem na ovaj način: razrijediti 50 do 100 mililitara nim ulja u vodi, ulju ili losionu. Također je važno odabrati ekstra djevičansko, hladnonimovo ulje.

 

Upozorenja

Mogući rizici

Eterična ulja ne smiju se stavljati direktno na kožu. Oni se uvijek razrjeđuju sa drugim uljima kao što je bademovo ulje. Recept je obično 3 do 5 kapi eteričnog ulja u 30ml običnog ulja.

Moguće je kupiti neispravan proizvod, zato uvijek kupujte od provjerenog izvora. Ako ćete putovati u području gdje se zna da postoje bolesti kao što su malarija, žuta groznica ili Zika virus, ljekari savjetuju hemijske preparate komaraca kako bi smanjili vjerovatnost dobijanja opasne bolesti.

Također je moguće imati alergijsku reakciju od aktivnih sastojaka u esencijalnim uljima. Prije nego što upotrijebite bilo koji novi proizvod, provjerite proizvod na malom dijelu kože i pričekajte sat ili dva kako biste se uvjerili da se ne pojavljuju osip ili opekotina.

 

Liječenje uboda komaraca

Ako ste preosjetljivi na ubode komaraca predstavljamo vam par savjeta za brže i efikasnije liječenje. Za liječenje od uboda komaraca kod kuće možete pokušati trljanje jabučnog octa na mjestu ugriza. Stavljanje kriške sirovog crvenog luka ili svježe rezanog bijelog luka na ugriz također može pružiti olakšanje i zaštititi od infekcije. Može također pomoći i losion od Calamina ili hidrokortisit.

Ako razvijete infekciju ili alergijsku reakciju zbog značajne količine uboda komaraca, obratite pažnju na svoje simptome i obratite se svom ljekaru. Povišena temperatura, gnoj ili krvarenje gdje je ugriz mogli bi biti znak problema.

Postoje značajna istraživanja koja sugerišu da su prirodni sastojci učinkovit način u borbi protiv komaraca. Ovo je dobra vijest za ljude koji žele izbjeći izlaganje otrovnim hemikalijama, posebno maloj djeci i trudnicama. Eksperimentisanje s različitim sastojcima za stvaranje prirodnih preparata protiv komaraca koji je jedinstven za vas zabavan je način da ostanete sigurni od uboda komaraca.

 

Poseban savjeta

Prije upotrebe bilo kojeg preparata od gore navedenih savjetujemo da se posavjetujete sa svojim ljekarom da bi izbjegli neželjene reakcije.